Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel se po mnoho let tvrdošíjně snažil dokončit vývoj svého 10nm procesu, čímž nakonec prohospodařil svůj technologický náskok. Pod vedením Pata Gelsingera se ale chová jinak a odnést to může právě i AMD. 
del42sa (248) | 5.5.20229:13
heh, to určitě :­-D
Odpovědět0  0
Bison (877) | 4.5.202221:44
TSMC umožnilo AMD dostať sa pred Intel a teraz ho má šancu zraziť na kolená, zaujímavá stratégia TSMC. Intel sa ani nemusí snažiť a predbehne AMD, koľko zobral šéf TSMC za tento ústretový krok?
Odpovědět4  0
RadecekH (811) | 5.5.20226:20
Firmy podnikají za účelem zisku. Tedy v naprosté většině případů prodají tomu, kdo dá více. Anebo, pokud se na to chcete podívat z druhé strany, své výrobky si nechají vyrobit u toho, kdo jim dá to, co v konečném důsledku přinese největší užitek. Pro TSMC jsou Intel i AMD velcí zákazníci. Roky byl větší zákazník Intel, v roce 2018 se větším zákazníkem stalo AMD. A i samo AMD se na TSMC nijak nefixuje. Vyrábí tam, kde je to pro ně nejvýhodnější. Na nějakou věrnost si nehraje. Nikdo v oboru si na věrnost nehraje. Apple vyráběl u Samsungu a neměl problém přejít k TSMC a věřte nebo ne, v okamžiku, kdy to pro ně bude výhodnější, tak přejde zpátky, anebo dokonce přejde do fabrik Intelu či někoho jiného.
Odpovědět3  1
wrah666 (6205) | 5.5.20227:19
On je momentálně dost problém sehnat dostatečnou kapacitu na jakémkoliv pokročilejším procesu. Dost pochybuji, že byla Nvidia nadšená samsungem, který to měl zpočátku dost nedoladěné a produkoval tuny zmetků. Ale prostě nebyla jiná možnost. A Intel by si to uzrčitě raději vyráběl sám, kvůli prestiži, kvůli zisku.. Ale nemá jak. A do toho snaha všech výrobců pořídit nové stroje a ASML zoufale nestíhá atd atd. Plus se rýsuje další, velmi fajn průšvih. Neon. Děsná spousta se ho vyráběla ­(nebo extrahovala, jelikož neon se samozřejmě nevyrábí, ale jen získává a čistí­) na Ukrajině. A ať už to tam doladne jakkoliv, tak neon buď nebude, nebo bude pod sankcemi zakázáno ho kupovat.
Odpovědět0  0
RadecekH (811) | 5.5.202212:35
A jak to souvisí s tím, co jsem napsal? Prostě budou prodávat tomu, kdo zaplatí víc. Celkem jednoduché.
S neonem si nemusíte dělat starosti. To není zrovna věc, která by se nedala získat jinde. Že je někdo ¨majoritním producentem znamená jen to, že dokáže prodávat za takovou cenu, že se ostatním moc nevyplatí něco takového dělat. Pokud naroste dostatečně cena i očekávání, že konflikt potrvá dlouho, tak se do výroby vrhne někdo jiný z opačného konce světa.
Je to stejné jako třeba s uranem. U nás ho netěžíme a nezpracováváme, protože se to nevyplatí. Ale to neznamená, že bychom ho těžit a zpracovávat nemohli. Je to jen otázka ceny.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.5.202215:43
On se do té výroby určitě někdo z druhé strany světa pustí. Jenže tohle obnáší trochu víc než smontovat montovanou halu a nahnat tam ilegální migranty do práce za pár babek. Nějakou dobu to potrvá a cena následně bude patřičně vyšší. Což je k už tak problematickým čipům další průšvih.
Odpovědět0  0
Don Q (342) | 5.5.20228:56
Firmy nepodnikají jen za účelem zisku. Mnoho firem vzniklo s prvotní ideou přinést něco nového ­(lepšího­), můžeme to vzletně nazývat pokrokem. Zakladatalé firem bývají vizionáři a techničtí geekové. Zploštit problematiku jen na aspekt ziskovosti není správné. Prioritou musí být kvalita produktu, zisk pak buď je nebo není. Kdo toto nerespektuje, nemůže být dlouhodobě úspěšný.
Odpovědět1  0
Don Q (342) | 4.5.202216:05
Velmi se mi ­"líbí­" ten gigantický optimizmus Intelu. 10 nm řešili několik let s nevalným úspěchem, leč 3 nm poběží jako na drátkách. Podstatné bude, zda čipy Intelu budou mít konkurenceschopnou kvalitu. Pokud ne, pak jim nepomůže ani 1 nm.
Odpovědět8  1
snajprik (1637) | 4.5.202216:54
Ale 3nm čipy Intel už vyraba u TSMC :D, preto sa bude odklad ZEN5 lebo to sa ma vyrabať na 3nm u TSMC a Intel s apple obsadili celi proces + Intel značnu časť 6nm obsadil u TSMC . Nvidia tiež zabrala skoro celi 5nm proces u TSMC. AMD ostali len odrobinky na 5nm a 6nm procese, tak že planuje len CPU vyrabať a zase pre GPU ostane prd nejake GPU planuje AMD uviesť na konci roka ked nejaky ten wafer sa zvyši...
Odpovědět1  6
drak3go (39) | 4.5.202222:44
Je dost možné, že si ten optimismus může Intel dovolit.

Ty se tady oháníš tím, že se Intel zasekl na 10nm a proto nemůže TSMC dohnat natož předehnat, ale Intel se nezasekl, protože by tu technologii neměl, ale kvůli tomu, že měli v tom obřím výrobním procesu někde problém, který už vyřešili.

Tzn. teď už jim pravděpodobně nic nebrání ­(krom času­) pokračovat stejným tempem a klidně i rychlejším, jak TSMC.

A s tím: ­"leč 3nm jim poběží jako na drátkách­".. jednou měli problém s nástupem výrobního procesu a ty předpokládáš, že nastane znovu.

To je asi jak kdybych o AMD v době Bulldozerů řekl, že budou vždycky vyrábět šmejdy procesory.
Odpovědět2  1
honza1616 (3699) | 5.5.20222:08
Přesně.
Jednou je nahoře Intel, pak zase AMD, po nějaké době to může být zase Intel
Jsou zde pouze 2 firmy, zákonitě tedy jedna z nich musí být ta ­"horší­"
Zajímalo by mě, jestli ­"pan­" Don Q obhajoval stejnou silou AMD i v době Bulldozeru a jestli se jich bude zastávat až si obě firmy znovu prohodí místa a Intel výrazně zvýší výkon, což není nereálné s novým vedením.

S dovolením použijí zde často používaný argument
"....někdo zde asi má nakoupeno hodně akcií jisté firmy a stále se snaží slepě věřit v její růst....­"
­(Tentokrát ve vztahu k AMD­)

PS: pokud by si AMD chtěli udržet náskok, proč tedy nenabídli TSMC vyšší částku za nákup výrobních kapacit než nabídl Intel ??
AMD možná finančně roste, ale asi pořád nemají dost na to aby jejich nabídka přebila tu od Intelu, i po letech růstem díky ZENu na tom asi finančně nebudou moc dobře, když nedokáží složit lepší nabídku než Intel

Není se čemu divit, cituji:
"....Stále však platí, že je Intel mnohem větší firmou ­(3,1× vyšší příjmy, dokonce 4,6× vyšší zisk­)....­"
https:­/­/www.svethardware.cz­/amd­-vykazalo­-o­-71­-vyssi­-prijmy­-nez­-loni­-vsechny­-divize­-rostly­-dvouciferne­/57617
Odpovědět1  0
FabledWarrior (197) | 5.5.20226:18
"PS: pokud by si AMD chtěli udržet náskok, proč tedy nenabídli TSMC vyšší částku za nákup výrobních kapacit než nabídl Intel ??­"

Tak jako položit takovou otázku může jen někdo úplně mimo... Samozřejmě, že přes obrovský růst AMD je AMD pořád malou firmičkou v porovnání s gigantem jako je Intel. A takový gigant si může dovolit pustit žilou nepředstavitelnou sumu peněz, jen aby si zajistil nějaké prvenství případně potlačil konkurenci. Jestli to třeba nevíš, tak Intel v podstatě zaplatí TSMC celou novou továrnu na 3nm wafery, aby tam mohli mít ty své kapacity... A přitom jim ta továrna nikdy nebude patřit. Ať si AMD roste jak chce, tohle si zatím nemůže nedovolit ani zdaleka, nicméně já věřím, že to ani nebude potřeba. Nehledě na to, že to je podle mě nehorázná prasárna.

Řekl bych, že AMD si samo poradí.. ať už u Samsungu případně s TSMC mají na rozdíl od Intelu nadstandardní vztahy a tak bych řekl, že se to možná ­"nějak pořeší­".
Odpovědět2  1
Neverminde (369) | 5.5.20226:28
Stejne to pak bude ve vysledku jinak Intel neudelal zadny skok v GPU co by nekdo jiny uz nemel. Na toz u procesoru ve spotrebe. I kdyby mel Intel 1nm tak s tim nedokaze vubec nic. Jen akorad zabira kapacity nekomu kdo neco umi :D Intel preplati AMd,ale ve vysledku to pociti zakaznici na cenach :­-)
Odpovědět3  2
GogoX (515) | 5.5.20226:49
nemáš pravdu, nebo lžeš ...
Odpovědět2  3
drak3go (39) | 5.5.202211:00
Hodnotit možnosti firmy podle výsledků za posledních pár let je vážně chytré ­(Kappa­).
S touhle logikou by byly AMD procesory i grafiky stále stejné šmejdy, jak v době K5 nabo Bulldozer procesorů a v případě grafik, jak první Radeony po koupi ATI ;)
Odpovědět0  0
kutil05 (999) | 6.5.202223:36
Ale Intelu se podobná věc s přeceněním sil při vývoji nového procesu ­"povedla­" 3x po sobě, i proto tak dlouho trčeli na čtyřech jádrech.
Odpovědět1  0
cdwN (585) | 8.5.20229:44
No nemuseli se nikam hnát, poněvadž konkurence tak nějak moc nebyla....
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.